zatvorite kviz

Lista namirnica koje bi trebalo izbegavati za vreme menstruacije

Ukusne su, ali ih se morate ODREĆI! Oni dani u mesecu već su sami po sebi dovoljno neugodni i sigurno ih ne želite dodatno pogoršati. Ali to verovatno nesvesno i radite. Naime, stručnjaci tvrde da postoje određene namirnice koje mogu negativno uticati na vaše fizičko, ali i psihičko stanje za vreme menstruacije. O kojim je tačno namirnicama reč otkrijte u nastavku i pokušajte da ih izbegnete ili barem smanjite njihov unos tokom onih dana u mesecu:

Mlečni proizvodi

Ako vam je teško da potpuno izbacite mlečne proizvode iz ishrane, pokušajte barem da smanjite njihov unos za vreme menstruacije. Ako ste ikada nakon macchiata ili pizze s puno sira osetili neprijatan bol u stomaku, onda znate kako mlečni proizvodi mogu delovati na probavni sistem, a u kombinaciji s menstrualnim grčevima to je samo još gore.

Šećer

Čokolada je mnogim ženama omiljena uteha tokom menstruacije, a razlog za to su podivljali hormoni. To dovodi do velike želje za slatkim, a prepuštanje tim porivima može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još učestalije promene raspoloženja, napetost, iscrpljenost te pojačani grčevi. Znamo da je okrutno tražiti od vas da potpuno izbacite šećer iz ishrane za vreme menstruacije, ali pokušajte da ga svedete na minimum.

Devojka na krevetu
Namirnice

Kofein

Znamo da ova lista postaje samo sve gora, pogotovo jer nam je kofein, odnosno kafa, tokom onih dana u mesecu i najpotrebniji zbog pojačanog umora. Ipak, bolje ćete se osećati ako izbegnete bilo kakve kofeinske napitke za vreme trajanja menstruacije, tvrdi doktorka Lori Shmek. "Kofein utiče na sužavanje krvnih sudova pa tako i onih koji dovode krv u maternicu, što nije dobro", ispričala je doktorka za Bustle.

Slana hrana

Sada se već verovatno pitate da li išta smete da jedete za vreme menstruacije. Naravno da smete, mnogo je opcija koje vam ostaju, poput voća i povrća, mesa, ribe i svega što nema mleka, kofeina, puno šećera ili soli. Preslana hrana poput čipsa ili nekih drugih grickalica takođe se ne preporučuje za vreme menstruacije jer može izazvati nadutost što vam u onim danima u mesecu zaista nije potrebno.

Pogledajte još

Peščani sat

Menstruacija je fiziološki proces koji se kontinuirano, sa cikličnim ponavljanjima iz meseca u mesec, dešava u životu jedne žene, počevši od najranijih pubertetskih dana, pa sve do menopauze. Vremenski, taj period traje čak 40-ak godina.

Prva menstruacija

Prva menstruacija najčešće se javlja između 12. i 14. godine i predstavlja novo razdoblje u životu svake žene. Devojčice se sa dolaskom prve menstruacije suočavaju i sa vidljivim fizičkim promenama pa je jako važno da sa detetom razgovarate i objasnite joj šta se događa.

Namirnice

Ukusne su, ali ih se morate ODREĆI! Oni dani u mesecu već su sami po sebi dovoljno neugodni i sigurno ih ne želite dodatno pogoršati. Ali to verovatno nesvesno i radite.

Adresa:

Batajnički drum 23
11080 Beograd - Zemun
Srbija

Telefoni:

+381 11 30 73 900

Email:

office@inpharm.rs

copyright of InPharm Co © 2020