Potreban mi je:
Da li je Vaša menstruacija:
Da li radije koristite standardne ili duže dnevne uloške?
Da li je Vaša menstruacija:
Da li koristite i noćni uložak?
Kakvu vrstu uloška preferirate?
Kakvu vrstu uloška preferirate?
Da li je Vam je bitno da ih nosite na tanga veš?
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Kakvu vrstu uloška preferirate?

Menstrualno siromaštvo – Bella pokreće promenu

Da li ste znali da za prosečnu ženu, godina donosi oko 13 menstruacija i potrošnju dva pakovanja uložaka po ciklusu? To znači da godišnje izdvajamo više od 8.400 dinara samo na higijenske proizvode prateći trenutne cene.

Ako razmislimo o celom životnom ciklusu, situacija postaje još ozbiljnija. Prva menstruacija obično se javlja oko 11. godine, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, menopauza najčešće počinje oko 51. godine. Prema trenutnim cenama, žene potroše više od 330.000 dinara na uloške i tampone tokom svog života. To je znatan iznos koji se mora uzeti u obzir.
S druge strane, podaci pokazuju da u Srbiji manje od 33 posto žena ima plaćeni posao. Ovo nas podseća na važnost ravnoteže i podrške za sve žene kao i stvaranje prostora u kom mogu da razgovaraju otvoreno o ovim pitanjima i razumeju međusobno. Na taj način zajednički radimo na tome da olakšamo izazove koji dolaze s menstruacijom i smanjimo finansijsko opterećenje mnogim ženama.

S tim u vezi, globalni problem „menstrualno siromaštvo“ izaziva ozbiljne izazove i utiče na devojčice, devojke i žene širom sveta, kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama. Ovaj problem proističe iz niza kulturnih i ekonomskih faktora, a razumevanje njegovih uzroka ključno je za pronalaženje rešenja. Stoga, kako bi ono bilo sprečeno, važno je upoznati se sa ključnim informacijama o menstrualnom siromaštvu i šta je ono zapravo.

Menstrualno siromaštvo odnosi se na nedostatak pristupa higijenskim proizvodima za menstruaciju zbog finansijskih ograničenja. Ovaj problem pogađa čak 500 miliona od 1,9 milijardi žena koje imaju menstruaciju širom sveta. Ono je posebno izraženo u mestima gde osnovne potrebe nisu zadovoljene, gde samo mali deo populacije ima pristup osnovnoj sanitarnoj opremi.

Tako, nedostatak pristupa higijenskim proizvodima može dovesti do ozbiljnih fizičkih problema, uključujući infekcije i komplikacije reproduktivnih organa. Takođe ima značajan uticaj na mentalno blagostanje, uzrokujući depresiju i stigmu, posebno u kulturama gde se menstruacija smatra nečistom.

Siromaštvo vezano za menstruaciju ograničava obrazovanje devojčica u područjima gde nema adekvatnih uslova za menstrualnu higijenu ili gde im se zabranjuje ulazak u školu tokom menstruacije. Ovo dovodi do gubitka obrazovanja i otežava napredovanje u životu.
Osim toga, često postoje kulturne i društvene zabrane oko menstruacije koje doprinose menstrualnom siromaštvu. To uključuje stigmu i nesporazume koji često izazivaju sram i nedostatak informacija.

Rešavanje menstrualnog siromaštva je kompleksno pitanje koje zahteva kombinaciju ekonomskih i kulturnih intervencija. Ključno je ulaganje u obrazovanje, prevazilaženje stigme i obezbeđivanje pristupa menstrualnim higijenskim proizvodima. Ovo je pitanje koje se tiče svih nas i zahteva zajedničke napore kako bismo promenili percepciju i pomogli milionima žena širom sveta.

Kao što smo već spomenuli, menstrualno siromaštvo nije ograničeno samo na određene zemlje ili regione, već je globalni problem, uključujući i Srbiju. U Srbiji, kao i u mnogim drugim mestima, postoje žene koje se suočavaju sa izazovima vezanim za pristup menstrualnim higijenskim proizvodima upravo iz finansijskih razloga. Kroz edukaciju, podršku i promociju pristupa menstrualnim higijenskim proizvodima, Srbija može doprineti globalnom naporu u borbi protiv menstrualnog siromaštva i unapređenju zdravlja i dobrobiti svojih građanki.

Bella je odlučila da pokrene revoluciju i svojom inicijativom i učinkom doprinese smanjenju menstrualnog siromaštva u Srbiji. Obezbedivši damama u obrazovnim institucijama besplatne uloške na automatima u ženskim toaletima, Bella je pokrenula promenu. Besplatni ulošci su do sada obezbeđeni u Karlovačkoj gimnaziji i na Fakultetu političkih nauka. Pozivamo i vas da podelite ovu priču sa vašim porodicama, prijateljima i poznanicima i tako se i vi priključite borbi protiv menstrualnog siromaštva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella Srbija (@bella_srbija)

Pogledajte još

Lista namirnica koje bi trebalo izbegavati za vreme menstruacije

Ukusne su, ali ih se morate ODREĆI! Oni dani u mesecu već su sami po sebi dovoljno neugodni i sigurno ih ne želite dodatno pogoršati. Ali to verovatno nesvesno i radite.
Saznajte više

Mitovi o menstruaciji - česte zablude o menstrualnom ciklusu

Mnoge žene veruju u menstrualnu sinhronizaciju, smatraju da vežbanje tokom ciklusa nije zdravo i priče slične poput ovih...Međutim, i pored mišljenja stručnjaka često se pitamo da li je reč o mitu ili ne jer je neke pretpostavke teže istražiti. Pročitajte u blogu koji su to najčešći mitovi.
Saznajte više