Potreban mi je:
Da li je Vaša menstruacija:
Da li radije koristite standardne ili duže dnevne uloške?
Da li je Vaša menstruacija:
Da li koristite i noćni uložak?
Kakvu vrstu uloška preferirate?
Kakvu vrstu uloška preferirate?
Da li je Vam je bitno da ih nosite na tanga veš?
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Preporučujemo Vam:
Kakvu vrstu uloška preferirate?

Mitovi o menstruaciji – česte zablude o menstrualnom ciklusu

Postoje razne zablude i mitovi o menstrualnom ciklusu, a većina njih potiče iz priča naših mama i baka ili iz različitih kultura i njihovom odnosu prema ovoj temi.

Tako na primer mnoge žene veruju u menstrualnu sinhronizaciju, smatraju da vežbanje tokom ciklusa nije zdravo i priče slične poput ovih… Međutim, i pored mišljenja stručnjaka često se pitamo da li je reč o mitu ili ne jer je neke pretpostavke teže istražiti.

S tim u vezi, od velikog je značaja da budemo informisani i otvoreno razgovaramo o menstruaciji kako bismo bili upoznati sa svime što ona donosi.

Jedno od popularnih verovanja jeste da žene koje žive zajedno ili provode mnogo vremena zajedno počinju da imaju menstruaciju istog dana svakog meseca. Ovaj „fenomen” poznat je kao menstrualna sinhronizacija i MakKlintokov efekat. Zasniva se na teoriji da kada dođete u fizički kontakt sa drugom ženom koja ima menstruaciju, feromoni utiču jedni na druge tako da se mesečni ciklusi usklade. Međutim, nauka to ne podržava kako medicinske studije nemaju čvrste dokaze da se to dešava, pa je tako studija rađena u Kini zaključila da je svaki period sinhronizacije bio u domenu matematičke slučajnosti.

S tim u vezi, menstrualna sinhronizacija se često može pojaviti zbog zakona verovatnoće više nego bilo čega drugog. Ako imate menstruaciju nedelju dana u mesecu, a živite sa još tri žene, verovatno je da će najmanje dve od vas imati menstruaciju u isto vreme. Ova verovatnoća komplikuje istraživanje sinhronizacije menstruacije.

Kao i kod mnogih ženskih zdravstvenih problema, menstrualna sinhronizacija zaslužuje više pažnje i istraživanja, uprkos tome koliko je teško dokazati ili opovrgnuti.

Kao ljudi, prirodno je da povežemo svoja fizička iskustva sa našim emocionalnim, a period koji se „sinhronizuje“ sa članom porodice ili bliskim prijateljem dodaje još jedan sloj našim odnosima.

Kada je u pitanju vežbanje tokom menstruacije, odgovor je lak – može! Istraživači nisu uspeli da pronađu nikakve razlike tokom menstrualnog ciklusa u sposobnostima žene da vežba. Jedini značajan nalaz odnosio se na pitanje izdržljivosti, na primer učestvovanja na maratonu. U disciplinama izdržljivosti, ženama koje su već imale ovulaciju, ali nije započela menstruacija, bilo je teže da vežbaju.

Bella Srbija - Mitovi o menstruaciji - česte zablude o menstrualnom ciklusu - yoga, trening, priroda

Istraživači su tako otkrili da neke žene imaju manje bolnih grčeva tokom menstruacije ako redovno vežbaju. Zato vam i obična šetnja takođe može pomoći da se osećate bolje tokom menstruacije.

Mnogo mitova o menstrualnom ciklusu prenosi se kroz generacije u različitim kulturama. Mnogi od njih potiču od davnina kada se menstruacija smatrala tabuom ili nečistom. U nekim kulturama nije retkost čuti takve mitove i danas.

Postoji nekoliko mitova o tome kako kupanje može da utiče na vaš ciklus. Na primer, postoje verovanja da će kupanje ili tuširanje toplom vodom otežati menstruaciju. Još jedan popularan mit je da je boravak u vodi zaustavlja.

Toplota povećava cirkulaciju krvi i u teoriji, ovo bi moglo omogućiti slobodniji protok, ali nema dokaza da ćete doživeti jači intenzitet menstruacije kada se kupate u toploj vodi.

Bella Srbija - Mitovi o menstruaciji - česte zablude o menstrualnom ciklusu - kupka, relaksacija

Topla kupka može vam zapravo pomoći da opustite napete mišiće, ublažavajući grčeve i druge simptome menstruacije, poput glavobolje i bolova u donjem delu leđa. Ukoliko se pre spavanja prepustite toploj kupki pomoći će vam da bolje spavate.

Možda ste čuli i priču da ne možete zatrudneti za vreme menstruacije, ali to nije sasvim tačno. Iako je malo verovatno zatrudneti oko menstruacije ili dok ona traje, ipak postoji mala verovatnoća začeća u to vreme ciklusa. Da biste razumeli kako to može da se desi, morate poznavati vaš menstrualni ciklus.

Kolika je verovatnoća da zatrudnite tokom menstruacije zavisi od nekoliko faktora, kao što su:  (ne)korišćenje kontracepcije, dužina vašeg menstrualnog ciklusa, dužina vaše menstruacije, kada ste imali odnos. Dakle, možete zatrudneti nakon odnosa tokom menstruacije ako imate kratke menstrualne cikluse, jer to znači da ovulirate nekoliko dana ranije i bliže kraju menstruacije. U slučaju da želite i planirate trudnoću najbolje je posavetovati se sa lekarom.

Ukoliko ste čule za još neki mit o menstrualnom ciklusu, pišite nam na našim društvenim mrežama i podelite vaše utiske i iskustva. Nadamo se da vam je ova tema interesantna i da vam je pomogla u razjašnjenju nekih mišljenja, a bella će nastaviti da razgovara otvoreno o pitanjima ženskog ciklusa, zdravlja i potreba, zato nastavite da nas pratite.

Pogledajte još

Menstrualno siromaštvo - Bella pokreće promenu

Da li ste znali da za prosečnu ženu, godina donosi oko 13 menstruacija i potrošnju dva pakovanja uložaka po ciklusu? To znači da godišnje izdvajamo više od 8.400 dinara samo na higijenske proizvode prateći trenutne cene.
Saznajte više

Očuvanje blagostanja tokom praznične sezone

Kao najčarobnije doba godine, praznična sezona nas okuplja sa porodicom, prijateljima i obiljem ukusne hrane. Dok se radujemo ovim trenucima radosti, ne smemo zaboraviti našu ličnu dobrobit, posebno tokom onih dana kada se suočavamo s izazovima menstrualnog ciklusa. Upravo u tim trenucima, Bella ulošci postaju naš saveznik, pružajući nam udobnost i sigurnost tokom najlepšeg dela godine.
Saznajte više